NASVET Pohodništvo in plezanje
27. 07. 2016 07:00:54

NAPOTKI ZA POHODNIKE OD A DO Ž

1/2
2/2

Nekateri poleti najraje uživajo na morju, drugi pa se raje odpravijo v gore, kjer se skriva mnogo še neodkritih lepot. Tudi ti razmišljaš, da se preizkusiš v pohodništvu? Morda pa samo kupuješ novo opremo. V obeh primerih moraš poskrbeti za varnost in udobje med hojo z ustrezno opremo. V nadaljevanju preveri, kaj vse potrebuješ, pripravili pa smo ti tudi nekatere praktične nasvete, ki jih mora upoštevati vsak pohodnik.

 

Poskrbi za varnost

 

Ko se odpraviš v gore, obvezno poskrbi, da imaš s seboj ustrezno pohodniško opremo, ki jo znaš tudi pravilno uporabljati. Poleg tega izberi gorske poti, ki so primerne za tvoje fizične sposobnosti, v primeru, da se v gore odpravljate v skupini, pa poskrbi, da boste vsi prilagodili tempo najšibkejšemu članu.

 

Obvezno preveri vreme!

 

Vsaj dva dni, preden se odpraviš v gore, temeljito spremljaj vremensko napoved ter upoštevaj vsa obvestila o gorskih razmerah. Ne pozabi se pozanimati, kdaj so odprte planinske koče in če je tvoja načrtovana pot sploh odprta. Stanje posameznih poti lahko na zelo enostaven način preveriš na spletu.

 

POIŠČI IDEALNO POHODNIŠKO OPREMO »

 

 

5 vprašanj, ki si jih moraš zastaviti pred odhodom v gore:

 

1. Kakšen je teren? So na poti strmi skoki, rušje ali krnice, ki te lahko ovirajo?

2. Kakšen je najbolj ustrezen tip hoje zate in kakšno hitrost izbrati? Koliko vas bo hodilo v skupini? So med njimi morda otroci?

3. Kakšna je tvoja fizična in psihična pripravljenost? Je izbrana pot skladna s tvojimi sposobnostmi?

4. Kakšna je vremenska napoved? Imaš za to primerna pohodniška oblačila, ki te bodo zaščitila pred vetrom in morebitnimi padavinami?

5. Imaš v nahrbtniku vse potrebno za udobno in varno pot?

 

Obvezna oprema vsakega pohodnika

 
Pohodniški čevlji

 

Izbrati moraš pohodniško obutev, ki se popolnoma prilega tvoji nogi in je primerna za tvoj način hoje. Nizki in mehki čevlji so primerni predvsem za hitre skoke na nižje vzpetine, medtem ko so visoki čevlji, ki zagotavljajo dober oprijem in večjo stabilnost, namenjeni daljšim turam na zahtevnejših terenih. Priskrbi si tudi primerne nogavice.

 
Pohodniški nahrbtnik

 

Od tega, na kako dolge ture nameravaš hoditi, je odvisno, kako velik nahrbtnik potrebuješ. Za daljše trekinge in zimske pohode potrebuješ veliko opreme in s tem več kot 30-litrsko prostornino. Pazi, da izbrani nahrbtnik prenaša težo na boke in s tem pomakne težišče navzgor in nazaj.

 
Pohodniška oblačila

 

V prvi vrsti je pomembno, da izbereš hitro sušeča oblačila, ki niso iz bombaža. Na voljo so ti tudi kvalitetna antibakterijska oblačila, ki odpravljajo neprijeten vonj. Zgornji sloj oblačil mora biti nepropusten za vodo in veter, dobrodošlo pa je tudi, da izbereš oblačila s praktičnimi žepi in zadrgami ob straneh.

 
Pohodniške palice

 

Palice niso obvezen del opreme, vendar lahko z njimi preprečiš zdrse. Pri nakupu moraš izbrati ustrezno dolžino, velika prednost pa je, če palice ponujajo sistem zlaganja ter sistem za nastavljanje dolžine.

 

Ne pozabi na te dodatke!

 

Poleg omenjene osnove pohodniške opreme ti lahko zelo prav pride tudi kaj od naslednjega:

- komplet prve pomoči

- sveča in vžigalice, ki jih shraniš v nepropustno vrečko

- čelna svetilka

- hrana z visoko energijsko vrednostjo in dolgo obstojnostjo

- beležka in pisalo

 

PREVERI BOGATO PONUDBO NAHRBTNIKOV »

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka