Pametne ure - XPLORA

Ta stran govori o pametnih urah. Tukaj boste izvedeli vse o vrstah pametnih ur in našli ponudbo pametnih ur vseh slovenskih prodajalcev. Prav tako boste izvedeli več o najpopularnejših pametnih urah.

Kaj je pametna ura oziroma kaj je smartwatch?

Pametna ura (smart watch) je digitalna zapestna ura z vgrajenim mini računalnikom. Enostavne so za uporabo in z njimi lahko hitreje komuniciraš. Pametno uro lahko s pametnim telefonom povežeš prek povezave Bluetooth.

Ta vrsta nosljive tehnologije bo prikazovala obvestila, telefonske klice, e-pošto, obvestila o dogodkih v koledarju in sporočila. Poleg obvestil so dobre tudi za spremljanje gibanja in spalnih navad.

Pametne ure z NFC lahko v trgovini uporabiš namesto kreditne kartice za plačilo prek POS terminala. 

Pametne zapestnice

Fitnes zapestnice ali pametne zapestnice so cenejša rešitev za manj zahtevne uporabnike pametnih ur. Njihove funkcije so običajno osnovne.

Pametne zapestnice omogočajo različne vrste sledenja gibanju. Vsebujejo pedometer, merilnik srčnega utripa, merilnik spanja. Nekatere celo štejejo kalorije, merijo krvni tlak in prehojeno razdaljo ter prikazujejo obvestila s telefona. Z enim polnjenjem baterije zdržijo več dni.

Prednosti:

+ Poceni
+ Majhna velikost in zanemarljiva teža
+ Daljša življenjska doba baterije

Slabosti:

- Samo osnovne funkcije

Otroške pametne ure

Otroške pametne ure so cenejše pametne ure z osnovnimi funkcijami za fitnes. Namenjene so predvsem osnovnošolcem. Običajno so svetle barve, imajo manjši zaslon in nižjo ločljivost ekrana. Vključujejo varnostne funkcije, kot so GPS lokator, SOS gumb, zaznavanje vitalnih znakov oziroma življenjskih funkcij (puls, pritisk), zaznavanje temperature kože in določen dovoljen obseg gibanja.

Pametne ure za otroke s karticami eSIM lahko nabor teh informacij v realnem času pošljejo staršem. Sistem in zaslon sta prevedena v slovenščino, tako da ju otroci lahko razumejo, ker ponavadi še ne znajo dovolj angleško.

+ Poceni
+ Nabor varnostnih funkcij
+ Privlačna oblika za deklice in dečke

Moške in ženske pametne ure

Pametne ure so na voljo kot:

Razlikujejo se po:

 • barvi,
 • velikosti in
 • materialih

Moške pametne ure

Pametne ure z velikim zaslonom, kovinskim ohišjem in usnjenim pasom so najpogostejša izbira moških. Med najbolj prodajane znamke na globalnem trgu moških pametnih ur so Apple ure, Samsung pametne ure in Garmin športne ure.

Ženske pametne ure

Pametne ure z rožnatim, belim silikonskim pasom ali kovinskim pasom v priljubljenem "milanskem slogu" so pa ponavadi izbira žensk. V obeh kategorijah boste našli tako športne modele pametnih ur kot tudi elegantne in stilske pametne ure, primerne za nošenje ob večerji ali kosilu s prijatelji. Najbolj priljubljene znamke pametnih ur za ženske so Samsung, Apple in Fitbit.

Tehnične specifikacije pametnih ur

Danes je na trgu na stotine pametnih ur. Njihova ponudba je zelo raznolika. Pametna ura obstaja za:

 • aktivne športnike in ljubitelje aktivnosti na prostem,
 • tehnološke navdušence,
 • moške in ženske ter
 • minimaliste.

Razdelimo jih na:

 • Športne pametne ure oziroma fitnes pametne ure - ponujajo funkcije za aktivne športnike za spremljanje vadbe, večjo vzdržljivost in daljšo življenjsko dobo baterije. Proizvajalci teh ur trdijo, da vsebujejo natančnejše senzorje.
 • Elegantne pametne ure - bolj podobne klasičnim uram, ponujajo zapestne številčnice in vrhunske materiale.

Material

Od uporabljenih materialov so odvisni videz, teža, vzdržljivost in tudi cena pametne ure. 

 • Kovinske pametne ure - zlasti elegantne ure iz zlitin lahkih kovin. Te so dražje in bolj vzdržljive, poleg tega pa so videti bolj robustne. Podskupina kovinskih ur so tudi pametne ure iz nerjavečega jekla. Pametne ure iz nerjavečega jekla so še dražje in ti lahko služijo celo življenje.
 • Plastične pametne ure - lahke ure v številnih barvnih različicah. Na splošno so manj vzdržljive.

Oblika zaslona

 • Okrogla oblika - bolj podobna klasični uri, vendar ni preveč primerna za branje daljših obvestil.
 • Pravokotna oblika - ponuja več prostora za grafične elemente na zaslonu.

Velikost in ločljivost zaslona

Velikost zaslona je seveda odvisna predvsem od oblike in velikosti pametne ure. Večji kot je zaslon, boljša je njegova berljivost. Pri višji ločljivosti je slika podrobnejša in bolj fina ter lahko prikaže več besedila in grafike.

Novejše pametne ure imajo zaslon na dotik AMOLED tudi v nižjem cenovnem razredu. AMOLED omogoča gledanje na zaslon tudi pri močni sončni svetlobi.

Tehnologija zaslona postaja tako napredna, da so okvirji v vsaki novi seriji pametnih ur manjši. Zaradi tega je zaslon na dotik že veliko lažje uporabljati.

Operacijski sistem

Operacijski sistem opredeljuje in določa, kako se pametna ura obnaša, kakšna je uporabniška izkušnja in kako se z njo ravna. V veliki meri določa tudi možnost dodajanja dodatnih aplikacij na uro.

WatchOS - za pametne telefone Apple, združljiv z Applovim iPhonom. Apple Watch ne deluje s telefoni z operacijskim sistemom Android!

Tizen - operacijski sistem po meri za Samsungove ure. Samsungove pametne ure delujejo tako s telefoni z operacijskim sistemom Android kot z operacijskim sistemom iOS.

Wear OS - prvotno Android Wear, ki temelji na operacijskem sistemu Android. Uro Wear OS lahko uporabljaš tudi z iPhonom. Najbolj so združljive s telefoni z operacijskim sistemom Android.

Pred nakupom preveri združljivost svoje pametne ure s pametnim telefonom.

Kako dolgo traja baterija na pametni uri? Kako dolgo moram polniti pametno uro?

Vzdržljivost baterije je eden najpomembnejših parametrov pametnih ur. Od življenjske dobe baterije je odvisno, kako pogosto je treba polniti pametno uro.

Življenjska doba baterije je odvisna od pogostosti uporabe ure, nivoja svetlosti zaslona in uporabe sistema GPS. Zato baterija z večjo zmogljivostjo ne zagotavlja nujno daljšo življenjsko dobo baterije. Življenjska doba baterije je od 1 do 3 dni. Obstajajo pa tudi modeli pametnih ur s precej daljšo življenjsko dobo baterije.

Polnjenje baterije na pametni uri traja 1-3 ure. Nekateri modeli pametnih ur se polnijo brezžično, druge pametne ure pa se polnijo prek microUSB kabla.

Procesor, RAM in uporabniški pomnilnik

Pametna ura deluje hitreje z vsako novo izdano generacijo. Procesor je prvi dejavnik, ki vpliva na to, kako tekoče deluje sistem. Številne pametne ure uporabljajo priljubljeni čip Qualcomm Snapdragon Wear, pri čemer je višji razred vedno novejši in zmogljivejši (npr. serija Qualcomm Snapdragon 3100 je boljša od Snapdragona 2100).

Na zmogljivost vpliva tudi pomnilnik RAM, ki danes dosega do 1 GB. Večji pomnilnik je vedno priročen. Pametna ura se med preklapljanjem med aplikacijami tako ne bo 'utrudila'.

Obstaja še veliko drugih parametrov, s katerimi se lahko srečaš pri izbiri pametne ure. Najdeš jih lahko v našem nakupovalnem vodniku kako izbrati pametno uro.

Najboljše blagovne znamke pametnih ur

Številni tradicionalni proizvajalci ur izdelujejo tudi pametne ure. Najboljše pametne ure proizvajajo podjetja:

Apple Watch

Applova vrhunska pametna ura, zasnovana za uporabo s telefoni Apple iPhone. Apple Watch Series 7 ima večji zaslon, možnost hitrega polnjenja, zaradi boljših materialov je tudi bolj vzdržljiva in do neke mere vodotesna. Vgrajenih ima nekaj naprednih zdravstvenih funkcij, kot sta EKG in oksimeter za merjenje nasičenosti krvi s kisikom (imenovan tudi SpO2). Apple Watch omogoča opravljanje klicev, pošiljanje besedilnih sporočil, elektronsko pošto, navigacijo z zemljevidi Apple Maps in napredne funkcije, kot sta plačevanje z virtualno denarnico Apple Pay in pametna pomočnica Siri.

+ Uporabniku prijazno premium oblikovanje
+ Hitro brezžično polnjenje
+ Široka paleta pasov

- Višja cena
- Za uporabo samo z Apple iPhonom

Pametne ure Fossil

Podjetje Fossil je vstopilo na trg z Wear OS pametnimi urami. Ljubitelji Googlovega ekosistema jih imajo posebej radi.

Pametne ure Garmin

Pametne ure Garmin krasi vzdržljivost in izjemno dolga življenjska doba baterije. Večinoma se uporabljajo na prostem kot naprave za spremljanje dejavnosti. Garminove pametne ure ali športne zapestnice poganja operacijski sistem Garmin Watch OS. Čeprav se večinoma uporabljajo v športnih situacijah, jih lahko z menjavo različnih številčnic (watch face) še vedno narediš lepe in elegantne.

Pametne ure Amazfit

Amazfit je kitajska blagovna znamka pametnih ur, ki je v lasti družbe Zepp Health Corporation. Izdelana je za splošno uporabo. Življenjska doba baterije bi se lahko izboljšala. Ure Amazfit poganja bodisi lastni operacijski sistem Zepp OS bodisi operacijski sistem Wear OS.

Samsungove pametne ure

Pametne ure Samsung Galaxy so druge najbolj priljubljene pametne ure za Apple Watch. Do serije Galaxy Watch 3 jih je poganjal operacijski sistem Tizen. Z izdajo ure Samsung Galaxy Watch 4 je Samsung prešel na nekoliko prilagojen Googlov sistem Wear OS.

Nikakor ne gre v prvi vrsti za uro za fitnes, čeprav so senzorji precej natančni.

Čeprav Samsungove pametne ure od četrte generacije naprej poganja operacijski sistem Wear OS, vas vseeno kot glasovni pomočnik spremlja Bixby. Od 24. maja ga lahko zamenjate z glasovnim pomočnikom Google Assistant.

Fitbitove pametne ure

Googlove pametne ure Fitbit se uporabljajo predvsem kot merilec športne aktivnosti. Senzorji so zelo natančni, trajanje baterije pa je boljše, kot je običajno za pametne ure. Z izklopljenim GPS lahko uro Fitbit brez težav uporabljate 4 dni. Večina pametnih ur Fitbit ima že vgrajeno glasovno pomočnico Amazon Alexa. Nekateri modeli so res majhni in se dobro prilegajo zapestju, zato lahko pametno uro Fitbit uporabljaš tudi za spremljanje spanja in drugih dejavnosti ter telesni pripravljenosti.

Pametne ure v akciji

Če iščeš samo akcijske ponudbe pametnih ur, si jih poglej na strani namenjeni posebej za akcije pametnih ur.

Najpopularnejše pametne ure

Na naših nasvetih vzdržujemo lestvico najpopularnejših pametnih ur v preteklem letu. Na ta način lahko občutite utrip uporabnikov in kaj si na trgu zares želijo naši uporabniki.

preberi več
Cena
MIN MAX

GPS sprejemnik

Oblika zaslona

Merilnik srčnega utripa

Vodoodpornost

Diagonala zaslona (v ")

MIN MAX

NFC

Izgled

Operacijski sistem

eSim

Ne spreglej

Nakupovalni nasveti

10 najbolj priljubljenih pametnih ur (2022)

Se težko odločiš za pravo pametno uro? Preveri, za katere pametne ure so se v preteklem letu najpogosteje ...

Kdo je najhitrejši na kolesih?

Poletje je idealni čas za dvoje - za nekaj počitka in veliko športanja. Se strinjaš? Čeprav so poletne ...

Dostava v roku nekaj ur - dodana vrednost spletnega nakupovanja

Pred leti je bil koncept Same Day dostave, ko kupec opravi spletni nakup in prejme izbrane izdelke že ...

Kako izbrati pametno uro?

Pametne ure ponujajo številne funkcije, med katerimi je točen čas ironično najmanj zanimiv. Prikazujejo ...

Prikaži vse nakupovalne nasvete

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka