Gorska / MTB kolesa

(979 izdelkov)

Potrebuješ novo kolo, ki je idealno za vožnjo izven urejenih cest? Se nikakor ne moreš odločiti med številnimi gorskimi kolesi, ki so na voljo na tržišču? Gorsko kolesarjenje predstavlja izredno priljubljen šport, vendar pa je lahko izbira novega kolesa prava nočna mora. Nakup si lahko poenostaviš tako, da prej pregledaš zanimivo ponudbo različnih koles, jih primerjaš med seboj in se tako izogneš napačni izbiri.

Gorska kolesa so namenjena vožnji po neurejenih poteh (gozdne poti, pesek in gorske steze) in so primerna za tiste kolesarske navdušence, ki namesto po asfaltu raje vozijo po bolj zahtevnem terenu. Ta vrsta koles je vzdržljivejša, saj je namenjena težjim terenom in izdelana za uspešno premagovanje ovir na poti (skale, korenine). Okvir kolesa je običajno izdelan iz aluminija ali karbonskih vlaken, zavore pa so močnejše kot pri drugih vrstah koles. Glede na težavnost vzponov lahko na gorskem kolesu prilagodiš vožnjo s pomočjo menjalnika. Gorska kolesa delimo na moška in ženska, ločijo pa se tudi glede na različne lastnosti (položaj vzmetnih vilic, vrsta zavor - V-brake ali disk,...).

Izbiraš lahko med gorskimi kolesi s sprednjim vzmetenjem ali polnim vzmetenjem, pri čemer je vzmetenje na prednjih kolesih bolj primerno za kolesarje začetnike. Moška in ženska gorska kolesa se nekoliko ločijo po obliki. Moška kolesa imajo dvignjeno krmilo, ki zagotavlja ravno držo med vožnjo in s tem boljšo kontrolo, običajno pa imajo gume z globljim profilom. Ženska gorska kolesa so prilagojena obliki ženskega telesa in s tem zagotavljajo bolj udobno vožnjo ter enostavne vzpone in spuste.

Še ena lastnost, po kateri se gorska kolesa ločijo med seboj, so pedala. Takšna s preprosto platformo omogočajo vožnjo z običajnimi športnimi copati, medtem ko bolj profesionalna pedala zahtevajo posebno obutev.

Pri izbiri gorskega kolesa ne pozabi upoštevati vrste terena, na katerem se nameravaš najbolj pogosto voziti, in svojega kolesarskega predznanja. Od tega je odvisno, v kakšnem cenovnem razredu je primerno iskati novo kolo (za začetnike so primerna cenovno ugodnejša kolesa, ki pa morajo biti še vedno kvalitetna in s tem varna) ter kakšne morajo biti lastnostni izbranega kolesa.

Pokaži več
979 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka