Harmonike

Harmonike predstavljajo priljubljeno glasbilo med starejšo populacijo, v zadnjih letih pa so vse bolj razširjene tudi med mladimi in najmlajšimi. Če je tudi tebi všeč zvok harmonike in se odločaš za nakup nove, lahko izbiraš med različnimi proizvajalci in vrstami. Da bo nakup nekoliko lažji, prej preveri zanimivo ponudbo različnih glasbil.

Ločimo diatonične, klavirske in kromatične harmonike, zvok pa pri vseh nastaja s pritiskanjem na gumbe in tipke ter raztezanjem in stiskanjem meha. Najpogostejši proizvajalci harmonik so Lastra, Hohner, Melodija, Weltmeister in Kvant.

Diatonične harmonike so znane predvsem po imenu »frajtonerica« in so bile ustvarjene kot ljudsko glasbilo. Ta vrsta harmonike pri vlečenju meha na določeni tipki proizvaja določen ton, sodobne različice pa imajo lahko do štiri različne vrste gumbov. Diatonične harmonike se ločijo po tem, kako so razvrščeni toni A, B in C na melodični strani inštrumenta.

Klavirske harmonike, ki jim lahko rečemo tudi basne harmonike, krasijo tipke v črni in beli barvi, podobno kot pri klavirju, od koder izhaja njihovo ime. Sestavljene so iz meha, melodijske in basovske omarice in ostale opreme, ohišje pa je izdelano iz lesa. Ta vrsta harmonik je še posebej razširjena na področju narodno-zabavne glasbe.

Kromatične harmonike imajo na levi strani basovske gumbe, na desni pa značilne gumbe okrogle oblike. Ločijo se glede na razporeditev gumbov po B ali C sistemu, omogočajo pa več oktav in lahko zato nanje igramo v različnih tonalitetah.

Pred nakupom harmonike najprej razmisli o tem, kako pogosto jo nameravaš uporabljati in kakšna vrsta je zate glede na lastnosti najbolj primerna. V primeru, da nameravaš na harmoniko igrati bolj ljubiteljsko in le ob posebnih priložnostih, se lahko odločiš za cenovno ugodnejšo različico, če pa igranje jemlješ bolj resno in se s tem ukvarjaš tudi profesionalno, morata biti kvaliteta in dolga življenjska doba glasbila na prvem mestu.

preberi več
Na seznamu izdelkov s klikom na Primerjaj označi tiste, katere želiš dodati v primerjavo. Za dokončanje klikni zelen gumb Primerjaj izbrane izdelke.

Nakupovalni nasveti

Igranje in nakup glasbil

Glasbila in glasbena oprema je na voljo v različnih glasbenih trgovinah, ogromno pa je tudi ponudbe rabljenih ...

Vrste harmonik in nakup le-teh

Poznamo različne harmonike a v grobem jih lahko razdelimo na diatonične harmonike in klavirske harmonike. ...

Prikaži vse nakupovalne nasvete

Komentarji

Pred 3 leti

harmonika PIGINI PRELUDIO P 36 3

harmonika PIGINI PRELUDIO P 36 3

Vivo en España. Le ruego me diga si tiene disponible el acordeón Pigini Preludios P 36 3, precio y coste del envío a España.- Gracias por contestar. Saludos

136 izdelkov
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Št. mnenj uporabnikov

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
 • Jeftinije.hr
 • Idealno.rs
 • Idealno.ba