Kakavovo maslo nastane iz plodov kakavovca in je ključna sestavina čokolade.
Dodaja se v prehrani in kozmetiki. Posebej je priljubljeno tudi v aromaterapiji. Na telesni temperaturi je tekoče, kožo mehča in naolji ter prijetno odišavi.
Kako pripraviti kakavovo maslo?
Kakavovo maslo se nahaja v obliki trdnih manjših ali večjih kosov, a kako to čudo pretvoriti v masažno ploščico, negovalno kremo ali celo čokoladni sladoled? Ne glede na to, kaj želimo s kakavovim maslom početi, ga moramo najprej stopiti. V ta namen zavremo večjo posodo vode, v katero položimo drugo posodo, vanjo pa položimo kose kakavovega masla in občasno premešamo. V tej vodni kopeli bo kakavovo maslo prešlo iz trdnega v tekoče stanje – manjši bodo kosi, prej se bodo stopili. Podobno bi lahko storili v dehidratorju – tudi tam se bo kakavovo maslo na temperaturah, višjih od 35°C lepo utekočinilo.
Uporaba?
Ko se kakavovo maslo nahaja v tekoči obliki, dobi nekoliko temnejšo barvo, mi pa ga lahko uporabimo v nadaljnjih receptih ali ga le vlijemo v drugo posodico oziroma poljubni modelček, da ga spravimo v bolj enotno in praktično obliko. Stopljenega vlijemo v manjši modelček ali skodelico, ki smo jo prej obložili s plastično folijo (da bomo lahko ploščico dobili ven). Lahko tudi v različne modele iz silikona. Postavimo v hladilnik, da se strdi in rešili smo se zdrobljenih delcev, s katerimi ne vemo, kaj početi. Po potrebi ga le odrežemo toliko, kot ga potrebujemo in ponovno stopimo, ali pa se s trdnim kosom namažemo po tuširanju.
Kakavovo maslo in sončenje
Kakavovo maslo sicer ne absorbira UV-žarkov, a vsebuje velike količine antioksidantov, ki nevtralizirajo škodljive vplive prostih radikalov, nastalih med sončenjem. Kakavovo maslo spodbuja nastajanje kožnega pigmenta, ki predstavlja naravno zaščito telesa pred nevarnimi žarki. Nanos kakavovega masla na soncu daje koži porjavel ten, hkrati pa jo naredi mehko in voljno.