Naj bodo letošnji pirhi malce drugačni!

18. 04. 2014 08:30:41

Pisana jajčka za veliko noč nimajo le simbolnega pomena, temveč v dom vnesejo tudi pomladno razigranost barv, zato barvanje pirhov predstavlja nepogrešljiv del prazničnega časa. Z malce ustvarjalne žilice lahko iz jajc izdelaš prave umetnine, ki se ti jih bo morda na velikonočni ponedeljek zdelo kar škoda razbiti. Preberi si torej nekaj idej za kreativno barvanje pirhov!

image

LOTI SE VELIKONOČNIH UMETNIN NA INOVATIVEN NAČIN! TUKAJ najdeš pregleden seznam izdelkov za likovno ustvarjanje ...

Pri barvanju jajčk si lahko pomagaš s številnimi vsakdanjimi pripomočki, kot je na primer zaščitna folija z zračnimi mehurčki. Jajca pobarvaj v belo, folijo premaži s katerim koli pisanim odtenkom in nato jajčka povaljaj čez folijo. Postopek lahko večkrat ponoviš z različnimi barvami, pri barvanju pa izberi akrilne barve, ki se hitro sušijo.

Možnosti za ustvarjanje so neskončne: jajca lahko denimo preprosto pobarvaš v eno barvo, jih premažeš z lepilom in nato oviješ s pisano vrvico, druga možnost za čudovite pirhe pa je, da na njih ustvarjaš pisane kolaže iz barvnega papirja. Številne poglede občudovanja bodo prav tako gotovo poželi pirhi, ki jih izdelaš s pomočjo servietne tehnike, poznane tudi kot decoupage – potrebuješ le zanimive prtičke, škarje in lepilo.

So ti naravni odtenki bolj pri srcu kot žive umetne barve? Potem se lahko poslužiš naravnih načinov za barvanje pirhov. Ohlajena trdo kuhana jajca polij z belim kisom, zaradi česar bodo bolje vpijala barve, nato pa jih namoči v pobarvano tekočino. Različne odtenke dosežeš tako, da v vodi skuhaš olupke rdeče čebule za modro-vijolično barvo, liste špinače za zeleno, rezine ali olupke rdeče pese za rožnato ter mleto kurkumo za oranžen odtenek.

Prav posebne pirhe v žlahtno vijolični barvi z belimi svetlečimi kristalčki lahko pripraviš s pomočjo avtohtone slovenske vinske specialitete, terana. Jajca previdno operi in obriši, za pol ure namoči v razredčenem kisu, nato jih položi v posodo in prelij s hladnim teranom, da so jajca popolnoma prekrita. Približno petnajst minut kuhaj na zmernem ognju, nato odstavi in pusti jajca v vinu več ur, na primer čez noč. Naslednji dan pirhe previdno vzemi iz posode in jih posuši na zraku.

Idej za velikonočno ustvarjanje je več kot dovolj, zato le hitro na delo!

 

Ne spreglej

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka