Vzdrževanje vode v bazenu

(354 izdelkov)

Kroženje vode

Vzdrževanje vode v bazenu se začne pri kroženju bazenske vode. Če voda v bazenu ne kroži nevede vzpostavimo idealno okolje za razmnoževanje mikrobov, alg in bakterij. Bazenska voda ne sme zastajati.

Vaš bazen ima cirkulacijski sistem oz. sistem kroženja vode. Sestavljen je iz skimmerja oz. košare za skimmer, črpalke za bazen, filtra in usmernikov vode (ponavadi povratnih šob). Črpalka vsrka bazensko vodo skozi skimmer. Nato voda preide skozi bazenski filter , ki je lahko peščeni ali patronski filter. Usmerniki vode nato potisnejo čisto vodo nazaj v bazen.

Table, ki opozarjajo na spolzko površino

Redno zaženite črpalko za bazen

Vsak zagon črpalke za bazen dodaja operativne stroške vašemu bazenu. Razumemo. Toda poskusite zagnati črpalko bazena oz. sistem za filtracijo vsaj za 12 ur dnevno. Naj črpalka obratuje še dlje, če živite v toplejšem podnebju. Investirajte v dobro črpalko, da zmanjšate svoje skupne stroške.

Povratno izpiranje in ročno čiščenje bazenskega filtra

Ko merilnik pritiska v črpalki kaže 1 bar je skrajni čas za povratno izpiranje vašega filtrirnega sistema. Če povratno izpiranje ne deluje, očistite vložek filtra ročno.

Čiščenje skimmerja

Skimmer očistite dvakrat na teden. Tako se vaši skimmerji ne bodo zamašili, kar bo zmanjšalo skupni pritisk na filtrirni sistem. Presenečeni boste, kolikokrat v sistem zaidejo tudi žabe, zato jim pomagajte in redno očistite svoj skimmer.

Za čiščenje skimmerja izklopite črpalko in odstranite košaro skimmerja.

Prav tako ne pozabite občasno očistiti sesalne košare črpalke.

Usmerite tok vode

Naj bodo vaši curki usmerjeni stran od skimmerja, tako da se vaša voda giblje v krogu. Na ta način boste spodbudili kroženje vode in dodatno zmanjšali nabiranje odpadkov in alg v vodi. Enostavno usmerite svoje povratne šobe stran od skimmerja in naj voda kroži po bazenu.

Bazenska kemija

Mikrobom otežite razmnoževanje z vzdrževanjem ustrezne kemijske sestave bazenske vode.

Brez vode plavanje ni možno. Vaše telo je obkroženo z vodo, kar bakterijam, glivam, algam in drugim mikrobom omogoča enostaven dostop do vaše kože, por, ust in vseh drugih vstopnih točk v vaš organizem.

Kemično ravnovesje v vašem bazenu se nenehno spreminja, saj nanj vplivajo zunanji dejavniki. Med drugim nanj vplivajo naplavine, prah, vremenske razmere, drugi plavalci itd.

Namig: Uporabite pregrinjalo za bazen , da bo voda čista pred naplavinami.

V idealnem primeru uporabo kemikalij v bazenu reduciramo na razkužila in stabilizatorje.

Gumijaste račke ob robu bazena

Za vzdrževanje ustreznega kemičnega ravnovesja morate zadeti presečišče večih dejavnikov:

  • pH ravni - pH je merilo kislosti vode. Če ima voda nizek pH, to pomeni, da je kisla. Voda z nizkim pH lahko skrajša življenjsko dobo vašega bazena, saj sčasoma počasi erodira in korodira površino bazena. Povzroča tudi draženje kože in oči.

    V primeru visokega pH pomeni, da je bazičen. To povzroča druge vrste težav, kot je vodni kamen, ki se pojavlja na bazenu, zaradi česar je vaš bazen težko očistiti.

    morate vzdrževati Vodo v bazenu pH vrednosti med 7,2 in 7,6.

  • Alkalnost - Alkalnost je tudi merilo kislosti vode. Zunanji dejavniki nenehno vplivajo na alkalnost vode. Včasih tudi večkrat dnevno. Alkalnost vzdržujte na ravni med 80 in 120 ppm.

  • Kalcij - Prenizka raven kalcija lahko poškoduje površino bazena, medtem ko voda z višjo ravnijo kalcija lahko povzroči nabiranje vodnega kamna na stranicah ali dnu bazena. Idealna raven kalcija je od 200 do 400 ppm.

  • Fosfati - Ko voda v bazenu postane motna to običajno pomeni, da se kopičijo fosfati v bazenski vodi. Motna voda nakazuje razmnoževanje alg. Zato morate uporabiti algicid s katerim uničite alge.
     

  • Stabilizatorji - Stabiliziranje klora je bistvenega pomena za čistočo vašega bazena. Klor pomaga ohranjati čisto vodo, vendar se v vodi tudi hitro razprši. Višje temperature in izpostavljenost soncu pohitrita ta proces. Zato morate klor stabilizirati. Najpogosteje uporabljeni stabilizatorji so stabilizatorji cianurne kisline v odmerku 30-50 ppm. Pomagajo tudi pri stabilizaciji broma.

  • Razkužilo – Klor in brom sta najpogosteje uporabljeni razkužili za bazen, ki pomagata uničiti bakterije in alge. Prav tako ohranjata bistrost vode da voda v bazenu ni motna. Idealne ravni klora so med 1 in 3 ppm. Če je raven klora pod 1 ppm, tvegate nastanek alg. Če je več kot 3 ppm, tvegate draženje kože. Klor je na voljo v številnih oblikah – kot tablete, solni sistemi ali v obliki granul.

Testiranje bazenske vode

Če želite vedeti, ali ste dosegli pravo ravnovesje, morate redno izvajati testiranje vode. Profesionalno testiranje vode je treba opraviti vsaj trikrat na leto, medtem ko lahko opravite domače teste s testnimi lističi in testnimi kompleti dvakrat na teden. Rezultati vam bodo povedali, ali morate v bazen dodati kemikalije za ustrezno kemično ravnovesje.

Idealni rezultati/vrednosti testov so približno:

Tabela vrednosti kemijske sestave bazena
Klor od 1 do 3 ppm
Fosfati manj kot 1000 ppb
Cianurna kislina 30 do 50 ppm
pH vrednosti 7,2 do 7,6

 

Sunkovito kloriranje

Obstajata dva načina za kloriranje bazenske vode. Prvi je uporaba stabiliziranega klora. Klor stabilizirate s cianurno kislino. Te ravni klora naj bi ostale stabilne dlje časa.

Vsakih 14 dni pa je priporočjivo opraviti tudi t.i. sunkovito kloriranje, ali klorni šok. S tem očistite  odvečne fosfate, alge in druge mikrobe.

Pogostost sunkovitega kloriranja je odvisna od tega, kako pogosto uporabljate bazen. Sunkovito kloriranje opravute tudi po vsaki nevihti, nepričakovanem onesnaževanju ali izbruhu alg.

Naj bo sunkovito kloriranje del vaše rutine vzdrževanja bazena .

Pokaži več
354 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka